Форум за Компютри
Форум за компютри
Задайте въпроси или потърсете отговори.

София Компютърс - Фейсбук страница
Тагове:
Основни понятия при направа на уеб сайт, Основни понятия за интернет сайт, изработка уеб сайт цена, колко струва сайт,поддръжка на интернет сайтове, искам уеб страница, цени за изработка на сайт, уеб дизайн, оптимизиране на сайт, оптимизация за уеб,Основни понятия при изработване на интернет сайтове на добри цени, сайт в интернет цена, колко струва уеб сайт, уеб страници интернет,

ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ ПРИ ИЗРАБОТКА НА САЙТ

Изработка на сайтове и уебстраници.Оптимизиране на Уебсайтове и поддръжка.

В тази статия, бихме желали да Ви запознаем с няколко основни понятия, които ще са необходими, за да разберете основата на ценообразуването при изработка на сайт .

Какво е IP ( интернет протокола ) ?
IP-адресът е уникален за всеки компютър в мрежата .
За да сме по-ясни, ще дадем следният пример :
Всеки от нас има ЕГН, с което се идентифицира и е уникално.
При компютрите IP-адресът играе ролята на ЕГН ( най-елементарно обяснено ).
Поради факта, че в интернет ( мрежата ), трябва всеки компютър да има връзка с друг.
Примерно - в момента Вие разглеждате тази страница.
За да стане това, Вашият компютър (посредством браузър: програма за сърфиране в Интернет каквато е Mozilla Firefox например) и компютърът, където се намира този сайт (наричан още сървър) си разменят данни (общуват си по техен, компютърен начин).

За да си разменят тези данни в мрежата, съставена от милиони връзки и компютри, те трябва точно да знаят адреса ( и освен тях - десетките компютри, които предават тези данни по пътя между Вас и сайта ), където трябва да пристигнат тези данни.
И именно това е IP-адресът - уникалното име ( ЕГН ) на вашият компютър.
Редно еда споменем, че IP-адресът може да е статичен или динамичен, локален или глобален.
За да не навлизаме в подробности, само ще споменем, че два IP-адреса могат да са еднакви, но при условия, които ги правят уникални ( знам, че е сложно, но мрежата е пълна с информация, чичко Гугъл - още повече ) и че сайтът Ви трябва да бъде със статичен, глобален IP-адрес, за да се вижда в мрежата ( интернет ) . Основни понятия при изработка на сайт

Какво е домейн ?
Започваме леко да навлизаме в темата за сайтовете.
Както по-горе писахме, че IP е уникалният адрес на Вашият компютър, така домейнът е уникалното име на Вашия сайт.
Какво имам предвид - ако има два сайта име-на-сайт.бг ( за точките - малко по-надолу, само споменаваме, че без тях не може ), и някой потърси сайтиме-на-сайт.бг ще настъпи объркване кой от двата сайта да бъде показан.
Няма да сме щастливи, ако търсим ( или пишем в адресната лента на браузъра ) дата.бг, а се окажем в сайт за тежки метали ( примерно ).
Идеята е следната - домейнът е името на сайта ( най-грубо казано - защо - на следващия ред ) .

Домейн от първо ниво ( TLD - top level domain ) :
Такааааа, стигаме до същината.
Домейнът от първо ниво, е името на всеки сайт след последната точка.
Какво искам да кажа ли?
Ами ето : data.bg - имаме една точка, следователно домейнът от първо ниво е : BG .
Нашият сайт ( sofiacomputers.net ) е с последно име NET ( т.е.след последната точка е само NET ).
Домейните от първо ниво са под 100, което означава, че са ограничен брой.
Може да се каже, че има глобални ( .com, .net, .org .biz и т.н.) и локални ( .eu - европа, .bg - България и т.н. - щом сте стигнали до този ред на статията, значи схващате идеята :) ).

Да преминем към: домейните отвторо ниво .

Името: какво и как?

  портал за недвижими имоти
  Сайтът за имоти - детайли
за оферта - светъл дизаин.

Имената на уеб сайтовете се състоят само от букви, цифри и тирета ( точките, както разбрахме по-горе, служат за разделяне на нивата на домейните и няма как да присъстват в името, освен за разделител между нивата ).
Буквите са само малки и освен това - най-желателно - латински ( защо - това е друга дълга тема, ще се опитам някой път и за нея да напиша статия )
До тук добре, но ....
Сега е ред на по-сложната задача - как да изберем име.

Името, освен че трябва ( е, не е задължително, но е силно препоръчително ) да подсказва дейността ( нашия сайт е sofiacomputers.net - имахме късмета, да вземем свободно име, което да подсказва цялостната дейност на сайта, районът в който я извършваме и .net - че е в NET-а ;) ), която ще е обект на презентиране ( в основата си, сайтовете са именно това - презентации на съответните дейности и услуги, които компаниите развиват ), трябва и да е свободно.

В дни, в които сайтовете надхвърлиха МИЛИАРД, това не е особено лесно (това да се приема на доверие ).
Да,имена като gdkfhgdfgdfkghdkaksdhf.com са свободни все още, но едва ли има кандидати за тях.
( я да се опитаме да го кажем :) ).
И това ни води до следващата трудност - избора на име на сайта.

Ако опитате да търсите свободно име за сайт в сферата на имотите и компютрите в България, ще разберете за какво говоря.
Тук обаче ние българите имаме едно немалко предимство :
Например на целия свят, думата имоти ( imoti ) не говори нищо.
Също така, думите sladur и/или krasiv-sait за целия свят ( освен България ) са напълно непознати ( за разлика от нас, които в голямата си част разбираме и използваме английски, целият англоговорящ свят си няма и понятие от български - понякога да бъдеш малък, си има своето предимство ).
Изводът е, че все още имаме шанс да изберем добро име на сайта, но с цени на стойността на 3 кутии цигари не смятам, че ще е дълго време така ...

Другият съществен момент с имената:
Ако държите на доброто име и имате възможност, не трябва да спирате до izbrano-ime.com, защото ако купите само izbrano-ime.сом, има вариант ваш недоброжелател, конкурент или просто нехаен човек, да купи izbrano-ime.нет и или izbrano-ime.орг .
Ще е лошо, ако съседът Ви по име има лош сайт ( или още по-зле - конкурентен), защото в много от случаите потребителите забравят последната точка ( т.е. - не изписват izbrano-ime.сом , а само izbrano-ime ) и вероятността да станат клиенти на izbrano-ime.нет никак не е малка .
Но все пак, с подходящите прийоми и тактики и това може да бъде ограничено - не трябва да се увличате с покупката на домейни, защото никак няма да е добре да си купите 100 сайта само и само да се презастраховате, вместо да разработвате един.
Освен това - средствата за 100 сайта са 100 пъти повече, което с хостинга и изработката и поддръжката на сайта , може да порастне до едни не особено приятни цифри .

За да не разтягам много статията, ( пък и това е наистина една огромна тема, а тук целта е по-скоро да Ви запозная с основите ), ще приема, че идеята за имената Ви се е поизяснила, и ако има желаещи да я продължим, добре дошли в офиса на по кафе ( или бира :) ).
Да преминем нататък - уеб хостингът:

портал за недвижими имоти - тъмен дизаин
Портал за недвижими имоти     
NETIMOTI.NET
(тъмен дизаин)
кликнете за голям размер.
Стигаме до по-интересното - домейните отвторо ниво.
Тук вече ще трябва да решавате като се стигне до изработка на сайт.
След 2-3 реда ще стане ясно защо.
Домейните от второ ниво, са имената преди последната точка.
Именноте са уникалните имена на всеки един сайт в случая.
Пример - може да имаме google.bg, data.bg, ime-na-sait.bg - всички завършват на .bg, но не можем да имаме два сайта google.bg ( за сметка на това, може да има google.bg и google.com - и ги има ;) ).
Домейните от второ ниво, са имената на сайтовете, които съчетани с домейните от първо ниво, правят името на сайта уникално.
От тук започваме да си говорим и за пари ...
ВСЕКИ домейн от второ ниво ( от първо не се продават,т.е. няма как да си купим от първо, затова оттук нататък под домейн ще разбираме домейн от второ ниво ) се заплаща.
Страшно няма, цените са повече от приемливи, неприятното е като се стигне до избор на име, но за това по-натам .
Като започнахме да говорим за цени, да започнем от това, че цената варира в зависимост от разширението след последната точка ( .bg , .net или .com или каквото си изберете от наличните ще е накрая на името ), но разликата между най-скъпото и най евтиното е в рамките на под една средна надница ( обикновено - внимавайте на кого поръчвате дакупи името на сайта Ви) .
Цените с днешна дата са под 45лв. за .бг и около 20-ина лв. за .ком , .нет и .орг.
Най-евтин е .info ( към момента ) - около 12 лв., но това са цени за година, т.е. името на сайта Ви ще е около 20 лв. ГОДИШНО, което е под 2 лв. на месец !!!

Преминавайки нататък, не може да не споменем и домейните от трето ниво:
Домейните от трето ниво, са преди втората точка ( следите ли ги точките :) ).
Примерно : гошо.име-на-сайт.бг - гошо е домейн от трето ниво.
При пешо.име-на-сайт.бг , домейнът от трето ниво е пешо.
Уникалното в случая с домейните от второ ниво е това, че ако имате домейн свободно-име.ком, Вие имате всички домейни, които завършват на свободно-име.ком ( примерно - никой не може да има ангел.свободно-име.ком или ники.свободно-име.ком освен Вас).
От финансова гледна точка, домейните от трето ниво могат да Ви спестят пари.
КАК.
Просто е - ако сте по-голяма фирма или имате няколко вида дейност, или работите с международни компании, едно домейн име е достатъчно за всичко.
Пак пример - ако искате изработеният сайт да има и английска версия, то е достатъчно просто да добавите ( безплатно ) домейн име от трето ниво (ако сте закупили company.net , просто добавяте en.company.net и си имате англоезичен вариант на сайта, или ако компанията ви предлага не само стоки, а и услуги, решенията са лесни - stoki.company.net и uslugi.company.net ).
Идеята с домейните съм убеден, че вече ви е по-ясна ( щомизчетохте до тук материала, значи съм прав :) ).
Можем да преминем към главоблъсканицата, а именно - името на сайта :

- - - Следваща страница >

Желаем Ви приятни и ползотворни мигове в нашия сайт.
Контакти с нас, можете да осъществите ТУК .

Модел или име:
подробно търсене »

Вход | Регистрация

Вашата количка »
0 продукта

Телефони:

ж.к. Младост
Потърсете ни на А1ския телефон в ж.к. Младост с ремонт, поправка на компютри или компютърни услуги. Можете да ни звъннете за да поръчате нов компютър, лаптоп или компонент ( монитор, РАМ памет, видео карта, твърд диск, дънна платка, охладител или охлаждаща подложка за лаптоп, процесор, флаш памет ). 0885-117-820
Потърсете ни на телефона ни към Виваком в Младост във връзка с ремонт, поправка на компютри или компютърни услуги. Можете да ни звъннете за да поръчате нов компютър, лаптоп или компонент ( монитор, РАМ памет, видео карта, твърд диск, дънна платка, охладител или охлаждаща подложка за лаптоп, процесор, флаш памет ). 08-76772852
или 08-popravka

ж.к. Лагера:
Потърсете ни във връзка с ремонт, поправка на компютри или компютърни услуги. Можете да ни звъннете за да поръчате нов компютър, лаптоп или компонент ( монитор, РАМ памет, видео карта, твърд диск, дънна платка, охладител или охлаждаща подложка за лаптоп, процесор, флаш памет ). 0887-736668
или 0887-remont

ж.к. Люлин:
(временно само на адрес)
Потърсете ни на телефона ни към vivacom във връзка с ремонт, поправка на компютри или компютърни услуги. Можете да ни звъннете за да поръчате нов компютър, лаптоп или компонент ( монитор, РАМ памет, видео карта, твърд диск, дънна платка, охладител или охлаждаща подложка за лаптоп, процесор, флаш памет ). 0879-04-12-99

Skype:
попитайте на скайпМагазин Младост
попитайте на скайп Южни райони- сервиз, ремонт и поправка на компютриМагазин Лагера
попитайте на скайп Люлин - сервиз, ремонт и поправка на компютриМагазин Люлин
пишете ни на и-мейл за да попитате за актуална цена и наличност e-mail

Контакти »
Работно време:
магазин Младост:
понеделник-петък:
10:30-19:30
събота: 14:00-18:00
магазин Лагера:
понеделник-петък:
10:30-19:00
магазин Люлин:
временно затворен!
(ще отвори)

Сервиз за компютри
Сервиз за компютри


Поправка и ремонт на лаптопи. Сервиз, обслужване и профилактика на преносими компютри.
ремонт и поправка на лаптопи


Поправка и ремонт на монитори. Сервиз, обслужване и профилактика на монитори за компютър.
ремонт и поправка на монитори


Поправка и ремонт на компютри, монитори и лаптопи. Поправка и ремонт на принтери.
Поправка на компютър:
Защо при нас


Компютърни услуги на безкомпромисни за качеството си цени
Компютърни услуги


Как да се грижим за настолните компютри и лаптопите. Добри съвети как да поддържаме преносимите и домашните компютри.КАК ДА се

грижим за лаптоп
грижа за компютър

Ремонт, поправка и компютърни услуги по домовете
Ремонт по домовете


Абонаментана поддръжка и абонаментно обслужване на компютри.
Абонаментна поддръжка


Изработка, изготвяне, поддръжка и администриране на уеб сайтове. Уеб дизайн и оптимизиране - оптимизация на уеб сайтове и страници за търсачките.
Изработка на сайт


Компютри, монитори, лаптопи, принтери, дънни платки, процесори, видео карти, РАМ памети, твърди дискове втора употреба. Употребявани лаптопи на части. Компоненти втора ръка.
Втора употреба

Ново

Инсталация, инсталиране на Windows 11 »
Преинсталиране, преинсталация на Windows 11 »
ремонт на таблети »
поправка, ремонт и сервиз на LCD, LED телевизори »
поправка, ремонт и сервиз на телефони »

Интересно

Сглобяване (асемблиране) на компютри »
Хардуерни почиствания »

На фокус: Поддръжка на сайтове      Системен администратор      Изработка на сайт и уеб страници      Видеонаблюдение      Калкулатор за абонаментна поддръжка      

Препоръчани: ремонт на компютри по домовете   Абонаментна поддръжка на компютри   видео карти   твърди дискове   процесори   дънни платки
стартова страница   поправка на монитори   и   ремонт на лаптопи   цена за изработка на сайт   статии   Рекламни материали   форум за компютри

Copyright © и администрация на сайта: София Компютърс (Sofia Computers) ЕООД Изработка на сайта и Web Design: DGP Created: 2010 y. Updated: 2019 y.

Ако желаете да сте в течение с новите компютри, монитори, лаптопи и промоции, заповядайте в групата ни във Фейсбук


Пишете на електронната ни поща във връзка с поправка или ремонт на компютър.
Телефони за поправка или ремонт на компютър.
Пишете ни на скайп зяа компютър, монитор или лаптоп.

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с нашите условия за ползване, политика за лични данни и използването на „бисквитки“.

Съгласен съм