Бавен компютър

Форум за всички питания и отговори, които не попадат в другите форуми.
Въпросите "Ще ми тръгне ли играта" и от сорта, както и техните отговори ще намерите тук.

Модератори: admin, Powerplay, ddragon

venkabg
Обратна връзка:

Бавен компютър

Мнение от venkabg »

Здравейте, колеги. Моят компютър е от 2004 година. Проблемът е, че много бави. Дефрагментирах твърдия диск, чистих вируси, махнах ненужните програми и всички стартиращи, чистих го от прах и не ще! Сложих и памет та стана 1,50 гигабайта. Знам, че е по-добре да го смена обаче не ми се ще. 2004 програмите бяха слаби и не товареха, а сега са много тежки. Ето и малко данни: Дънна платка:
Тип централен процесор AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2600+
Дънна платка Biostar GeForce 6100-M7 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Чипсет на дънната платка nVIDIA GeForce 6100, AMD Hammer
Системна памет 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
DIMM1: 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)
Тип BIOS Award (02/07/06)
Комуникационен порт Communications Port (COM1)
Комуникационен порт Printer Port (LPT1)

Дисплей:
Видеокарта NVIDIA GeForce 6200 LE (256 MB)
3D-ускорител nVIDIA GeForce 6200 LE
Монитор Philips 170S (170S6) [17" LCD] (BZ 130908)

Мултимедия:
Звуков адаптер Realtek ALC655 @ nVIDIA nForce 410 (MCP51) - Audio Codec Interface

Съхранение на данни:
IDE контролер Standard Dual Channel PCI IDE Controller
IDE контролер Standard Dual Channel PCI IDE Controller
Контролер за памет AWSWLQEF IDE Controller
Контролер за памет NERO IMAGEDRIVE SCSI Controller
Флопи-дисково устройство Floppy disk drive
Дисково устройство Generic USB Storage-CFC USB Device
Дисково устройство Generic USB Storage-MSC USB Device
Дисково устройство Generic USB Storage-SDC USB Device
Дисково устройство Generic USB Storage-SMC USB Device
Дисково устройство SAMSUNG SP0822N (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Оптично устройство DVDRW DRW-6S160P (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/24x/48x DVD+RW/DVD-RW)
Оптично устройство FKTIBUT NWDAJO5ENS SCSI CdRom Device
Състояние на SMART OK

Раздели:
C: (NTFS) 39997 MB (9213 MB свободно)
D: (NTFS) 36342 MB (2968 MB свободно)
Общ размер 74.6 GB (11.9 GB свободно)

Вход:
Клавиатура Enhanced Multimedia PS/2 Keyboard
Мишка HID-compliant mouse
Приемам всякакви съвети!
Аватар
Powerplay
Обратна връзка:

Re: Бавен компютър

Мнение от Powerplay »

Преинсталирван ли е скоро ?
Бави , кое бави ?
Бави се при стартиране , при зарeждане на системни прозорци , при сърфиране в интернет , при гледане на филм , при работа с определни програми , при работа с файлове преместване копиране от Диск(Х) на Диск(Х)
От флаш на диск (х) ?
Като си го почиствал , сменял ли си му термопастата , каква температура държи в кутията и каква на процесора.
Хард диска издава ли онзи не приятен звук (се едно стържеш с пирон върху нещо) при стартиране и силно ли го издава , ако го издава.
Каква е операционната система (и колко бита е) , ако е xp (кой service pack 1,2,3) ?
Не е важно какво гледаш , а какво виждаш !
Компютри, монитори, лаптопи, таблети, принтери, ремонт, сервиз и поправка на компютри.
т-ц РУМ Младост 2
venkabg
Обратна връзка:

Мнение от venkabg »

Не е преинсталиран, защото знам, че многото преинсталации чупят твърдия диск. Бави при стартиране, отваряне на програми, сърфиране. Но когато свалям, тегли с 4 мегабайта. Термопастата не е сменяня, защото в натоварено състояние държи 40 градуса. А при празен ход-31 градуса. С Windows xp service pack 3. При стартиране се чува леко стържене, но мисля, че е от вентилаторите. Не знам как да проверя. Благодаря ти за отговора.
Аватар
Powerplay
Обратна връзка:

Мнение от Powerplay »

По написаното от тб съдя , че компютъра е взет преди 8-9 години и от тогава никога не е преинсталиран !
Ако е така , то задължително ще трябва преинсталация , защото колкото и да пазим операционната система от вируси,ненужни програми , сървизи ,и др. , все някога започва да създава проблеми.
Погледни си темпоралните файлове X/Windows/Temp (изтрий всики от тази папка)
Виждам че не си невеш в областа и ти препоръчвам да почистиш със CCleaner , но да бръкнеш малко по надълбоко (сам ще се ориентираш).
Аз лично бих преинсталирал.
Много преинсталации чупят хард диска :
Има нещо вярно в това , ама под много се има предвид по 2 на седмица примерно.

Поздрави ,
Компютри, монитори, лаптопи, таблети, принтери, ремонт, сервиз и поправка на компютри.
т-ц РУМ Младост 2
venkabg
Обратна връзка:

Мнение от venkabg »

Благодарен съм ти за отговора. Преинсталиран е преди около 2-3 години. Ще погледна темпоралните файлове. Наскоро взех Рам от един приятел и му сложих. Очаквах с 1,50 гигабайта да е бърз, но няма промяна. Процесора е слаб. Товари се при най-малкото натоварване. Никога не съм правил клок и незнам дали ще има подобрение от него. Истината е, че всичко го дърпа назад. Паметта и процесора работят на малка честота, твърдия е бавен. Посъветвай ме дали мога да направа нещо с клок. Благодаря ти предварително!
Аватар
Powerplay
Обратна връзка:

Мнение от Powerplay »

С колка можеш да постигнеш много повече от колкото очакваш , но можеш и да съсипеш машинката.
Трябва да се сдобиеш със доста сериозен охладител (от Ce мед) най-добре.Също така ти трябва много ама много време , един сериозен клок от 30%-40% отнема адски много време докато нагласиш всичко да бъде изрядно , тоци,ватове,киплинк пойнт (лютеницата) или температура при която да се изключи компютъра , за да не думне някоя част.
Моя съвет е преинсталация преди всичко :)
т-ц РУМ Младост 2
venkabg
Обратна връзка:

Мнение от venkabg »

Колеги, днес имах възможност и преинсталирах компютъра. Бързината му се подобри, но искам още. Според вас кое най-много му бърка в здравето. Мен ми е ясно, че всичко го дърпа назад. Гледайки графиките съм на мнение, че дори да не правя нищо, процесора се товари по 80-90 процента. Предложете ми някой за около 100 лева, който ще пасне на дъното и няма да го товари. Ако бъркам, ме поправете. Мислих да го клоквам, но се разобедих. Аз мога да му дигна тактовата честота, но бързата кеш памет си остава малко. Благодаря Ви!
Аватар
ddragon
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от ddragon »

За 100лв. ще вземеш цял комп по-бърз от този с 6 месеца гаранция :)
http://sofiacomputers.net/komponenti-vt ... hp?id=4477" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Общи хардуерни въпроси”