Също така ще сме благодарни, ако предлагате линкове и/или ръководства за ползване на масови и полезни програми.
Мнения НЕ написани на български или такива с нецензурни фрази ще се трият незабавно!
Допълвам поста :
Задължителни ( за мен ) периферни за всеки Windows програми :
Mozilla Firefox - за мен си е най-добрия браузър, не че си няма бъгчета, но са най-малко спрямо другите браузъри.
Не е пододящ за стари машинки с малко РАМ ( там е по-добре Хромчето на Гугъл ).
K-Lite Mega Pack - кодеците, които трябват на Windows за да гледате или слушате музика и филми.
Ccleaner- най-приятната и лесна програма за почистване на Windows от временни файлове и ненужни записи в регистрите. Опцията да спреш автоматично стартираните ненужни за зареждане с Уиндоус програми е безценна.
Open Office - перфектен ( и безплатен - няма нужда от ключове, кракове и т.н. ) офис пакет.
Има всички функции за автокорекции, интерфейса е на български, отваря всички текстови формати.
Ако не се занимавате професионално с текстообработка - нищо повече не ви е неободимо.
Skype- всеки знае какво е - аз лично предпочитам версия 3.8
Adobe Reader и Flash Player - за да четете .PDF файлове, и да гледате клипчета в youtube.
Google Chrome или Opera- алтернативни браузъри, с доста прилично поведение.
Ако требва да степенувам : Мозилата ми е основен, Хрома и Операта са ми веднага след нея, Интернет Експлорър го ползвам само ако трябва да пиша сайт и трябва да видя Експлоръра какво е решил да показва

uTorrent- за да сваляте торенти.
KMPlayer- според мен най-добрия плеър : качеството на звука е на най-високото ниво ( няма плеър с това възпроизвеждане на звук ), инсталира се с вградени кодеци ( т.е. - дори не ви трябва К-Лайт Кодек пак-а за да гледате всички формати ), картината е идеална ( доколкото позволява файл-а ), а настройките които предлага ви позволяват да го настроите колкото и както си искате.
Предлага пълна поддръжка на български.
Avira, Avastили AVG. - изберете една от 3-те антивирусни програми.
Защо тези 3-те ли?
Така или иначе 100%-ова защита от вируси няма.
С всяка антивирусна можете да хванете вирус, виждал съм "омазани" компютри, защитени с всяка една позната ви програма.
Какво е различното при тези : безплатни са ( не са ви необходими ключове през 2-3 дни , кейгени, кракове и т.н.), ъпдейтват се автоматично ( пак - не са необходими ключове, кракове и т.н. ) и са сравнително леки.
Daemon Tools - програма за вирдуални CD/DVD устройства ( емулация на оптични устройства ).
С нея не е необходимо да записвате изображението на диск, за да видите какво съдържа.
Ashampoo Burning Studio Free - за мен повече от добра записваща ( CD, DVD и т.н ) програма.
За разлика от NERO е безплатна, и не се инсталира с още 10 сървиза, които да товарят компютъра безсмислено.
Има всички необходими опции за запис, презапис и т.н. на оптични носители ( дискове ).
GIMP или Picassa- Гимп е по-мощен от Фотошоп ( за сметка на по-не традиционния интерфейс ), има всички опции за ( дори ) професионална обработка на изображения ( снимки ) и български интерфейс, с разликата , че е безплатен и свободен за изтегляне ( и е мултиплатформен ).
Пикаса-та е по-подходяща за бързи и леки корекции на снимки и изображения. Лека и бърза е едно идеално решение.
Аз лично предпочитам ГИМП, но на мен често ми се случва да работя с графика.
IzArk- (раз)архивираща програма - бърза, лека, безплатна и с български интерфейс.
Поддържа всички популярни видове архиви и се инсталира в контекстното меню.
Notepad++ - най-добрия за мен текстов редактор, ако се нуждаете от бърза редакция на текстов файл от почти всеки вид.
SADictionary- повече от приятно, безплатно речниче.
Поддържа превод между Български и английски. По-скоро като аксесоар.
И разбира се : задължително началната страница за всички браузъри : СТАРТОВА СТРАНИЦА

Разбира се, при инсталация (не само) на гореописаните програми, е много важно да не забравите да отметнете тикчетата, които да ви "наблъскат" браузърите и Уиндоус-а с ненужни, допълнително товарещи тулбари, добавка, да сменят страниците и търсещите енджини ( търсачките ) на брауърите и т.н.
Ще допълваме