За дънните платки и чипсетите

Дискусии свързани с дънните платки ( дъната ).

Модератори: admin, Powerplay

Аватар
ddragon
Site Admin
Мнения: 727
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
skype: sofiacomputers
Местоположение: София
Обратна връзка:

За дънните платки и чипсетите

Мнение от ddragon »

Поради зачестилите въпроси по темата, от крайни потребители (разбирай - НЕ хардуерни гурута, а любители, които искат да са наясно и им е любопитно) реших в най общи щрихи да хвърля малко светлина по въпроса обяснено на разбираем човешки език.

Тук изложеното мнение не претендира за изчерпателност, но вярвам че ще бъде полезно за не малък брой посетители и приятели.

ТА: Каква е разликата между Z97 и H81, кое е толкова различното между дънните платки че се различават толкова в цените си, дори да са за едни и същи процесори на едни и същи сокети.

Най кратко казано: и тук (при дъната) както при видео картите и процесорите чипсетите (чиповете които са на дънната платка казано най-грубо) са разделени на класове: има нисък (бюджетен), среден и висок клас чипсети (респективно - дънни платки).

Ниския клас са "непретенциозни" дъна - нямат кой знае какви възможности - предназначени са основно за офис компютри и/или потребители които не търсят кой знае какви възможности.
Обикновено са лишени от множество PCI-E нишки (т.е. може да се поддържа до 1 видео карта /16 нишки/ и още до 4 допълнителни нишки на PCI-Експрес слота за разширителни карти или дискове).
Също така при по-ниския клас дъна поддръжкарта на USB устройства (канали) е "орязана" - т.е към днешна дата например H110 имат максимум 6 USB порта на задния панел и в повечето случаи са USB2.

Високия клас дъна (т.е. - по-скъпите) са с много по-разширена поддръжка както на USB устройства които могат да поддържат (и не просто брой - а тип и скорост), така и на възможности за добавяне на 2 и повече видео карти които да рабоятт успоредно на пълна шина (х16) и са оборудвани с по-бързи чипсети (чипове).
Обикновено Високия клас е в основата на гейм индустрията не само заради това че самия чипсет е по-бърз, но и заради много по-разширените възможности за поддръжка на повече видео карти на 1 дънна платка и вързаните към северния мост ЛАН карти и М.2 ССД дискове/PCI-E нишки.

Средния клас както може да се досетите е по средата на упоменатите 2 класа.
Там възможностите са повече спрямо ниския клас, но по-малко спрямо високия.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ С ЕДИН ПОГЛЕД КОЕ ДЪНО ОТ КОЙ КЛАС Е?

Гледате цифрите!
Първата цифра (към момента в 90% от случаите това е правило) показва поколението на дъното (т.е. колкото е по-ново, толкова цифрата е по-висока/голяма), втората цифра показва класа, което в много случаи е по-важно.
Гледате буквите!
Колкото по назад е буквата в азбуката, толкова повече възможности има дъното при еднакви цифри/чипсети.

Например: H61 и Z67 - т.е. Асрок H61* -**, Gigabyte GA-B75*-*** и т.н
H61 - 6то поколение чипсет (грубо казано), 1ви клас (ниския); Z67 - 6то поколение чипсет, високия клас (7).
(и 2та чипсета са за дънни платки на сокет 1155).

Ако се върнем назад във времето: сокет 775 на интел: G41 vs X38
На първо четене 38 е по-малко от 41, но това е подвеждащо: X38 може да поддържа до 12 USB порта, G41 до 10 (максимум), 38-цата може да даде основа на 2 видео карти в пълни шини, 41 - максимум на 1, и отделно X38 е много по-бързия чипсет - 3то поколение висок клас е много по-сериозно дъно от 4то поколение 1ви клас.

В момента актуални чипсети са H81, B85 и Z97/H97 за сокет 1150, и H110, B150 и H170/Z170 за сокет 1151 (при Интел).
H81 e бюджетен, нисък клас, Z97 e най-бързия (към момента за 1150) чипсет от посочените по-горе за 1150 сокет.

Първите цифри са 8/1 и на 4те чипсета, 2рите показват класа.
В 99% от случаите ако трябва да избирате, моя съвет е да се спрете на по-старо поколение, но по висок клас (когато сокета е същия).
Що се отнася го едни и същи цифри - тогава азбуката е на ход: H170 е по-маломощен/лишен от възможности спрямо Z170 - колкото по-назад е буквата в азбуката, толкова е по-висок класа на чипсета.

ТА: АКО разликата в цената между H*1 и B*5 е 10% - взимайте второто - все пак дънната платка е основата на цялата система (например H61 не поддържа SATA3 и USB3, за разлика от Z67).
Ако търсите офис машина, без да се интересувате от възможности за овърклок и ъпгрейд: смело взимайте най-евтиното /за сокета/ дъно: много от големите компании слагащи брандовете си на компютри прави точно така (в това число HP, Dell и т.н. където чиповете рядко имат 2ра цифра по-голяма от 5 когато става въпрос за настолни компютри).

Оставям темата отворена за коментари, въпроси и допълнения :)
Аватар
ddragon
Site Admin
Мнения: 727
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
skype: sofiacomputers
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: За дънните платки и чипсетите

Мнение от ddragon »

Нагледно с картинки и таблички: чипсетите на сокет 1150 в Уикипедия : https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1150, същото важи за предишните и следващите сокети, както и за чипсетите при АМД дънните платки :)
Публикувай отговор

Обратно към “Дънни платки”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта