Имам проблем...ПОМОЩ

Форум за всички питания и отговори, които не попадат в по-горните форуми.
Въпросите "Ще ми тръгне ли играта" и от сорта, както и техните отговори ще намерите тук.

Модератори: admin, Powerplay

Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот petarb » 11 Окт 2013, 23:00

Здравейте! Не знам дали на тази тема и е тук мястото но трябва да попитам...Преди няколко месеца носих компютъра си да го преинсталират и всичко вървеше нормално докато преди един ден ми показа че тази версия на уиндоус е нелегална.пробвах с активатор който изтеглих от замунда но след като рестартира компютърът започна да показва черен екран при всяко включване ми излиза черен екран с една черта(тире) и до там. Изобщо не стигам до момента в който мога да го пусна във Safe Mode ..моля кажете как мога да го оправя...благодаря предварително
Аватар
petarb
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Окт 2013, 22:55

Компютри, монитори, лаптопи | Тонер касети | Портал за недвижими имоти | Портал за Туризъм: безплатни обяви за почивка


Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот Powerplay » 12 Окт 2013, 09:28

Какъв е Уиндолса (XP,7) , кой точно активатор изтегли , защото те са 100++ ?
Няма фирма , която да ти сложи оригинален Уиндолс срещу 25лв-35лв за преинсталирането.

ПП: Може да се приеме , че темата е за тук , защото проблема се е повил след сервиз.
От заглавието на темата трябва да се подразбира самото съдържание.В твоя случай "Проблем със активирането на Уиндолс"
Не е важно какво гледаш , а какво виждаш !
Аватар
Powerplay
 
Мнения: 342
Регистриран на: 01 Май 2012, 13:00
Местоположение: София , България
skype: ivailo_d94

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот ddragon » 13 Окт 2013, 12:53

Принципно: за да ти е активиран Уиндоус трябва да си си закупил ключ.
Ако не си си закупил ключ, според законите в България, или не трябва да ползваш Уиндоус, или трябва да си закупиш лиценз.
Самия Уиндоус може да се сбъгяса и 2 часа след като си го инсталирал (пише го в лицензионното споразумение преди инсталация: никой не ти дава никаква гаранция как и колко ще работи, включително и самия разработчик - в случая Майкрософт).

Ние нямаме право да предлагаме варианти за активиране, различни от легалните, защото в България се гонят като диверсанти (включително с **БОП и Икономическа полиция) лицата които разпространяват Уиндоус без лиценз закупен от МС или техен партньор.

Моя съвет е, ако не използваш компютъра за игри да минеш на Линукс (който настроен правилно във всяко едно друго отношение е по-добър), или за да нямаш главоболия в последствие, да си закупиш ключ за Уиндоус
Аватар
ddragon
Site Admin
 
Мнения: 685
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
Местоположение: София
skype: sofiacomputers

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот 65536 » 13 Окт 2013, 14:23

ddragon написа:Принципно: за да ти е активиран Уиндоус трябва да си си закупил ключ.
Ако не си си закупил ключ, според законите в България, или не трябва да ползваш Уиндоус, или трябва да си закупиш лиценз.
Самия Уиндоус може да се сбъгяса и 2 часа след като си го инсталирал (пише го в лицензионното споразумение преди инсталация: никой не ти дава никаква гаранция как и колко ще работи, включително и самия разработчик - в случая Майкрософт).

Ние нямаме право да предлагаме варианти за активиране, различни от легалните, защото в България се гонят като диверсанти (включително с **БОП и Икономическа полиция) лицата които разпространяват Уиндоус без лиценз закупен от МС или техен партньор.

Моя съвет е, ако не използваш компютъра за игри да минеш на Линукс (който настроен правилно във всяко едно друго отношение е по-добър), или за да нямаш главоболия в последствие, да си закупиш ключ за Уиндоус


Драгон, аз мисля че не е добра идея да насилваш човека да си купува оригинален Windows. Ще обясня и доста причини защо: :confused:
1. Ти каза за игрите - много от известните серии от тях (Call of Duty, Assassin's Creed, Prototype, Crysis, Need for Speed, Pro Evoltion Soccer, за съжаление в тях попада и моят фаворит - Grand Theft Auto серията) нямат Linux версии (освен може би предлаганите от платформата Steam, която е единствената с поддръжка за Linux Ununtu) и просто забрави да инсталираш някоя от тях на Fedora например.
2. С отказа за Windows, ти губиш възможността да инсталираш много не само кракнати / нелегални програми, но също и много безплатни програми, както и такива с отворен код (като за съжаление много от тях НЯМАТ ПОДДРЪЖКА ЗА ЛИНУКС и това не може да бъде променено, поне не и от нас).
3. Windows все така е най-разпространената операционна система, докато Linux дистрибуциите не заемат дори и 1% от всички компютри с операционна система. Дори и MacOSX на компанията Apple е с по-голям пазарен дял от която и да е Линукс дистрибуция (Fedora, Ubuntu, Debian и др.). :burp:
4. На лаптопи, изпoлзващи Intel Core i3 / i5 / i7 с вградена видеокарта HD Graphics и с дискретна видеокарта Nvidia, се използва вградената интелска видеокарта вместо дискретната Nvidia когато не се нуждаят от голяма графична мощ, което води до съответно по-дълга автономна работа на батерията на лаптопа преди да се наложи да се зареди, НО САМО когато е инсталирана операционна система Windows 7 / 8. Причината? В такива преносими компютри се използва технология на Nvidia, наречена NVidia Optimus, която прави точно това - при четене, интернет, възпроизвеждане на музика се използва вградената Intel, а при пускане на игра на лаптопа тя се изключва и се активира Nvidia-та със собствена памет. Тук е обаче проблема - не можеш да имаш NVidia Optimus на такъв лаптоп при инсталирана Linux дистрибуция, защото тази технология поддържа и работи САМО И ЕДИНСТВЕНО с Windows! При инсталиран Linux лаптопът ще използва само отделната Nvidia видеокарта, което ще води до-бързо изчерпване на заряда на батерията и до по-често зареждане. :confused:
5. Почти всички сайтове в Интернет използват шрифтовете на Microsoft операционната система Windows - Arial, Courier New, Comic Sans, Georgia, Impact, Licida Sans Unicode, MS Sans Serif, Tahoma, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana за да изобразяват форматирането на текста в тях. В Линукс дистрибуциите Интернет браузерите (Mozilla Firefox, Google Chrome) заменят тези шрифтове с разни техни шрифтове-аналози, което прави интернет страниците във Fedora например да не изглеждат така както в оригинала, показан например в Opera в Windows 7. :burp:
6. Инсталирането на софтуер във Linux (например в Ubuntu) е лесно само ако се използва мениджър за софтуер и има работеща интернет връзка, където си кликаш съответната програма и мениджърът си я сваля от Интернет и си я инсталира автоматизирано. Но ако инсталираш софтуера ръчно, или интернет връзката ти я няма или ти е спряна, май тогава ще се окаже много по-трудно да се направи това в Linux, отколкото в Windows.
Последна промяна 65536 на 15 Окт 2013, 23:48, променена общо 2 пъти
65536
 
Мнения: 21
Регистриран на: 26 Май 2012, 17:44
Местоположение: гр. София

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот ddragon » 13 Окт 2013, 19:06

Никой не насилвам: това са законите в България и ако не искаш да си криминален (казвам го с горчивина), трябва да си си платил ОС-ма ако е обект на авторски права и се изисква платен лиценз.

1. Не си чел (внимателно): в цитирания пост съм написал "ако не използваш компютъра за игри", оттам нататък е безсмислено да изпадам в спорове по тази точка.
Мога да допълня, че почти няма игра, която по един или друг н-н да не може да се инсталира под Линукс, но за това се изискват както много практика, така и много знания и четене, затова предпочитам да използвам НЕ-то в "ако не използваш компютъра за игри".

2. Няма безплатна програма под Уиндоус, която да няма алтернатива под Линукс. Да не говоря за качеството на софтуера.

3. Администрирам 25 сайта, съответно имам достъп да трафик статистики и WebLizer и т.н.
Пропагандата и рекламната политика на Microsoft няма да коментирам, освен в частта и в която едно нещо се пише 1000 пъти, плаща се на определени електронни медии за да "показват вярна и актуална" статистика, която да е в полза на еднопроцесната и доказано по-неефективна ОС на МС.

Истината обаче е съвсем друга и вярвам, че в рамките на следващите 5-6 години ще се разбере по трудния начин, а тя е:
м/у 10 и 15% от потребителите (в различните сайтове) от потребителите в България използват Линукс операционна система.
Ако отчетем, че правителството на Франция и Германия на ниво държавна администрация официално минаха на Линукс, предвид факта, че испанските провинции решиха от тази година да ползват Либре офис, вместо майкрософтския, което ще доведе до спестяяването на милиарди долари ежегодно за всяка от тях, мисля, че в чуждестранните сайтове нещата ще стоят дори малко по-различно в %-то.

Аз прикрепям снимка от статистиката за sofiacomputers.net от този месец, а вие ако искате вярвайте на статистиките, които ви промиват мисленето.

И като финал: преди 2-3 години Линукс потребителите наистина бяха 2%, сега са поне 6% (въпреки статистиките на МС сайтовете), което е 3:1 за 2г., Стийм започват все по-усилено да предлагат 3Д игри и за Линукс, което навежда на мисълта, че след 3-4-5 г. на МС няма да им е толкова комфортно да искат половин заплата за ОС, особено в развиващите се страни ...

4. Защото тези които инсталират могат основно да кликват бутончето NEXT.
Ако се инсталира правилно (имам 4 лични лаптопа, и на 4-те съм с Линукс, на 2-та с дуал буут), твърдението е абсолютно невярно, и който не вярва, да заповяда за демонстрация в който иска от офисите.
Само като жокер: въпросната настройка понякога е възможна с 1 ред в bash файл.

5. Ако този, който пише сайтовете в един момент се усети, че 15+ % са важни (а това ще стане, при това не след много време), ще видиш, че и под линукс има над 300 свободни шрифта, които отстъпват на МС-ските такива само в цената ;)
Разглеждай нашия сайт и/или сайтовете, под които стои надпис *Администрира се от София Компютърс) и ще разбереш, че проблема не е в шрифта, а в този който пише кода :)

6. Ако инсталираш софтуера ръчно, ще си го свалил на компютъра предварително.
Ако си го свалил на компа дали си под Уиндоус или Линукс няма особено значение, освен в случаите в които под Уин си свалил инсталера на C-Net и гориш ако нямаш нет.
"Май" не е дума, която ще използвам, по простата причина, че познавам и 2-те ОС и мога много да пиша/говоря, но само на хора, които могат да ме прочетат/чуят ;) .

Също така няма да подчертавам всяко второ изречение, защото смятам, че всяко едно написано в поста е важно, а няма да изглежда добре за четящите да четат изцяло подчертан и/или болднат пост.
Смятам, че хората и посетителите на този форум имат достатъчно потенциал и възможности само да отсяват това което е важно...

Този пост не е нападка спрямо теб, не целя да се правя на многознаещ и не искам да засягам никой, просто не искам този форум да преповтаря глобалната пропаганда в мреждата, че видиш ли МС е №1, Уиндоус е най-добрата ОС и т.н. - няма такова нещо: има хора, които не могат да четат и са свикнали да преповтарят действия и думи на други, на които им се плаща да пишат/говорят.
Всичко е $ момчета и момичета, не вярвайте на всяка написана дума.

И пак казвам: не насилвам никой за нищо, не убеждавам никой в нищо, просто според законите, ако не си си платил WinRAR-а, идва по което и да е време чичко полицай и ти конфискува компа, защото си престъпник.

На нас ни взеха 6 компютъра, 3 от които на клиенти, които си ги бяха оставили за поправка.
Защото като българи, ние трябва да служим на Майкромеките.

Нищо де, преди 6-7г. Internet Explorer беше 80+ %.
Сега е под 15.
Защо имам усещане, че след 5-6 г. УинБоз ще последва светлия му пример ...

Факти.
Прикачени файлове
os.png
Използваемост на операционните системи и браузъри в България към 10.2013
(49.92 KiB) Все още не е свалено
Аватар
ddragon
Site Admin
 
Мнения: 685
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
Местоположение: София
skype: sofiacomputers

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот 65536 » 13 Окт 2013, 21:37

Аз имам два компютъра - Dell Optiplex 745 (закупен от вас) и един стар малък хоризонтален НР... На двата бях пробвал Линукс - на Dell беше Fedora 16, а на HP-то - Ubuntu LTS 12.04. Обаче и на двата се сблъсках с голям проблем, който не можах да реша - по неизвестни причини, известно време след като съм заредил Ubuntu / Fedora, оптичното устройство не можеше да се отвори, нито от операционната система (Ubuntu / Fedora), нито... дори от бутона на кутията! :burp: Колко пъти рестартирах Ubuntu на HP / Fedora 16 на Dell Optiplex 745 - след зареждането на операционната система оптичното устройство си се отваря нормално и мога да пусна Audio CD да свири на Rhythmbox, но... след около 30 минути отново DVD-то престава да отговаря - натискам бутона да отворя чекмеджето по не знам си колко пъти. ТЦ - никакъв успех! Махнах Ubuntu от HP хоризонталния компютър и сложих пиратски Windows XP SP3 с мината валидация да пробвам - еми, проблемът ИЗЧЕЗНА НАПЪЛНО! Оптичното устройство винаги се отваряше безпроблемно с Windows XP през цялото време! Същото е и другият ми компютър Dell - слагам му Windows 7 Home Premium и досега нямам проблеми с неговото оптично устройство DVD-RW, докато с Linux Fedora 16 през голяма част от времето неговият DVD-RW му нямаше отваряне по никакъв стандартен начин и туйто! :-o

Все пак Linux има и едно голямо предимство пред Windows - в тази операционна система реално не влиза зловреден код като вируси, malware, шпионски софтуер и др. :-)
65536
 
Мнения: 21
Регистриран на: 26 Май 2012, 17:44
Местоположение: гр. София

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот Powerplay » 15 Окт 2013, 11:08

Всяка ОС има предимства и недостатъци , ако тръгнем да изброяваме , коя има повече (Уиндолс или Линукс) , то тогава Уиндолса ще е на челни позиции в листата със недостатъци.
За сметка на това линукса се вижда леко сложничък за повечето от нас (както и за мен) , но пак го предпочитам пред Уиндолса.
Просто тук ще влезнем във спор , ние феновете , на Уиндолс и Линукс.
Не е важно какво гледаш , а какво виждаш !
Аватар
Powerplay
 
Мнения: 342
Регистриран на: 01 Май 2012, 13:00
Местоположение: София , България
skype: ivailo_d94

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот ddragon » 20 Окт 2013, 13:54

@65536 - това, че Линукса не ти е бил конфигуриран правилно, не означава, че проблема е в него.
Едно е да "пробваш", друго е да ти бъде настроен както трябва.
Това, че Уиндоусите масово се инсталират с NEXT също не означава, че компютрите на тези потребители работят както могат ;)
Именно затова и при Уиндоус и при Линукс има услуга инсталиране, която се заплаща отделно от цената на Операционната система (в случая с Линукс - без да се плаща за ОС, защото е безплатен, но това не означава, че не можеш да го продаваш за каквато сума искаш).

Ако седна да пиша за проблемите на потребителите с Уиндоус, ще ми се изтърка клавиатурата и твоя проблем със СД-то ще ти се стори повече от незначителен.

@Powerplay - да Линукс е сложен, ако не ти е настроен и "нагласен" от запознати с него хора.
Във всички останали случаи е операционна система, с която свикнал веднъж няма да смениш повече.

Същото може да се каже и за Уиндоус: ако си го инсталирал заедно със съседа, който и друг път е виждал как се прави, до 2-рата седмица Уиндоус ще е сбъгясан и ще се влачи и на 4-ядрена машина.

Единственото предимство и основание за ползване на Уиндоус (засега) са именно 3D игрите, в които (все още) няма конкуренция (3D игрите под Линукс са налични, но засега са по-ограничени както от към брой, така и от към разнообразие).
Имайки предвид факта, че най-големия портал за игри Steam разработва и започва да набляга на Линукс за игри обаче, това статукво далеч не е бетонирано.

В резюме: разбирам геймърите, че използват Уиндоус, за всички останали не оправдавам факта, че реално те "ограбват" интелектуалния труд на разработчиците от Майкрософт (ако естествено не са закупили съответния продрамен продукт, в случай, че той е платен), поради това, че не могат да отделят 2 дни и да свикнат с това, че иконката им за My Computer е различна.
Аватар
ddragon
Site Admin
 
Мнения: 685
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
Местоположение: София
skype: sofiacomputers

Re: Имам проблем...ПОМОЩ

Мнениеот ddragon » 20 Окт 2013, 14:05

ПП: Преди 10 години, съотношението на използваните браузъри е било 88:6 в полза на IE срещу FF.
Точно каквото е съотношението в момента Windows vs Linux.
Сега Интернет Експлорър се радва на своите 11% популярност.
Какво ли ще е съотношението на ОС след 10г.? ...
Аватар
ddragon
Site Admin
 
Мнения: 685
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
Местоположение: София
skype: sofiacomputers


Назад към Общи хардуерни въпроси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron