Малко по въпроса с RAM паметта

Ревюта, отзиви и мнения за марки и модели РАМ ( оперативна ) памет за компютри.

Модератори: admin, Powerplay

Малко по въпроса с RAM паметта

Мнениеот ddragon » 31 Дек 2015, 14:19

RAM паметта е оперативната памет в компютъра. Тя е паметта, която се "занулява" след спиране на компютъра (най-образно казано).

Ако трябва да изпадам в детайли, ще трябва да поясня че RAM означава Random Access Memory, но целта на написаното тук не е да въвеждам потребителя четящ този материал в подробности и детайли за RAM паметта, а да отговоря на многократно задавани едни и същи въпроси от клиенти и други потребители, които не са съвсем наясно каква, колко и от кой тип памет искат да добавят в компютрите или лаптопите си.

ТА: За да работи нормално едно приложение (операционна система - Уиндоус, Линукс, програма и т.н.) според версията си и вида си то изисква определено количество RAM памет.
Колкото по-нова версия е приложението, толкова повече функции има и съответно за коректна и нормална работа то изисква повече RAM памет отколкото предната версия (в 90+% от случаите).

Тук идва и необходимостта от Ъпгрейд, или добавяне (ако е възможно) на допълнително RAM памет.

Каква обаче RAM памет да добавим?

RAM паметта с която работи даден компютър/лаптоп е строго специфична за конкретния модел дънна платка/чипсет/процесор който ползва машината.
Така например не може да сложите DDR4 памет на компютър който ползва DDR1.

В основната си част, даден компютър ползва конкретен тип RAM памет - DDR1, DDR2 и т.н., като съществуват редки изключения при така наречените "хибридни" дъна (дънни платки), които могат да ползват 2 различни типа памет, но само ако дънната платка и/или процесора имат допълнителни слотове за друг тип памет (при процесорите: контролер за друг вид памет).

До преди 10-ина години, при Интел платформите, контролера за паметта беше в чипсета на северния мост на дънната платка, след сокет 775 Интел като AMD вкараха контролера на паметта в процесора.

Именно поради тази причина, при дънни платки на сокет 775 се забелязваха "комбо" дъна със слотове за DDR1, DDR2 и DDR3 памет, като според спецификациите на дъното позволяваше да се ползва различен тип памет.
При AMD контролера открай време е в процесора, което означава, че ако компютъра е с дънна платка на сокет 462, 754 или 939, може да ползвате само и единствено памет тип DDR1, ако е АМ2 - DDR2, при АМ3 сокет, много от процесорите могат да ползват памет тип DDR2 и DDR3, но дънни платки на ам3 с DDR2 слотове за памет са изключителна рядкост, което обезсмисля контролера за DDR2 в процесорите на АМ3 сокет.

От съвременните дъна и процесори, единствено Х99 на Интел позволява поддръжка на 2 вида типове памет: DDR3 и DDR4, с уговорката че за сокет 1150 процесорите имат контролер за DDR3 и DDR3L която е всъщност DDR3, но работи на по-нисък волтаж, което ни води до въпроса:

"С прости думи: каква е разликата между DDR1, DDR2, DDR3 и DDR4 паметта"

Най-обобщено казано: волтажа (напрежението) на което работи.
Да, има и други разлики: например Мегахерците се повишават с покачването на типа: DDR2 е с максимална скорост 1066МХз, DDR1 е с "таван" 533 МХЗ и т.н., но с повишаването на Мегахерците, се повишават и таймингите, което изравнява в голяма степен производителността на паметта:

С прост житейски пример ще се опитам да опиша какво правят таймингите и мегахерците:
Ако дадена RAM памет е тип DDR2 със скорост 800МХЗ и е с тайминг 4 (CL4), друга е на скорост 1600МХз тип DDR3 с тайминг 8 и трета е тип DDR4 на скорост 2133МХз с тайминг 16, то нека си представим тези RAM памети като коли (автомобили) които имат за цел да направят определен брой обиколки на една и съща писта и могат да постигнат различна максимална скорост, а именно:

DDR2 800км/х - трябва да направи 4 обиколки за да завърши състезанието
DDR3 1600км/х - 8 обиколки за същото
DDR4 2133км/х - 16 обиколки.

Простата сметка показва, че последна ще завърши DDR4-ката, докато DDR3 и DDR2 ще завършат наравно.
т.е скоростта при паметта не е най-важния показател: разликите са както в тайминга (DDR2 на 800 с тайминг 4 беше една от най-бързите памети, респективно - на по-висока цена, същото важи за DDR3 на 1600 с тайминг 8), така и в процесорите които ползват определената памет - не защото DDR2 е по-бавна от DDR4, а защото поколението процесори и дънни платки което ползваше DDR2 е вече поостаряло в сравнение с процесорите ползващи DDR3 и DDR4 тип памет.

Раелно при един и същ процесор и изравнено съотношение тайминг/скорост разлика между производителността на системата няма да има.

Другото което отличава типовете памет (говорим за тип: DDR1,2,3 и т.н.) е процепа на самата памет.
Всеки от посочените типове (включително и SODIMM паметите, които са друг форм фактор - до скоро се ползваха в лаптопите, но отскоро и в НЮК-овете и други мини компютри) има по 1 прорез от страната на контактните пинове, който при всеки тип памет е на (макар и с много малка разлика) на различно разстояние от 1вия пин.

Това е направено за да не се допуска инцидентно вкарване на различен тип памет в дънната платка, което може да доведе до повреждане както на паметта, така и на дъното което се монтира (самите дънни платки същи имат реципрочни "хълмчета" в слотовете, които да подсказват как точно да се монтира паметта, стига разбира се да не се прояви по-груба сила, в който случай може да се смачкат водачите и паметта дори да не е от този тип да влезе в слота).

Стигаме до третата основна разлика в типовете памет, която отговаря на въпроса:

"Защо след като са еднакво производителни /в основната си част/ се измислят (въвеждат) нови типове памет"?

Всеки от типовете памет ползва различно работно напрежение, което ако не бъде спазено може да доведе до сериозни повреди както при паметта, така и на дъното на което се монтира.

В общи линии:
DDR1 ползва 2.5 волта за да работи,
DDR2 ползва 1.8 волта,
DDR3 ползва 1.5 волта,
DDR3L ползва 1.35 волта,
DDR4 ползва 1.2 волта.

Разбира се допускат се леки отклонения - например DDR2 на 800 за да "хване" тайминг 4, трябва дъното да позволява контрол на волтажи и напрежението да се повиши ръчно на 2 волта, но 2.5 волта биха "изпържили" всяка DDR2 памет - т.е. в много случаи високия клас (най-вече геймърските) памети за да работят на конкретните честоти/тайминги на които се рекламират се нуждаят от "побутване" на напрежението, но в никакъв случай драстично повишаване.

"И какво като са на по-ниски волтажи, като производителността не мърда особено"?

По-ниския волтаж, освен прогрес в енергопотреблението, отбелязва и голям прогрес в "греенето" - колкото е по-нисък волтажа, толкова по-студена е паметта, което не просто удължава живота, но и намаля температурата около и на RAM паметта, което си е прогрес, особено ако държим на тишината на компютъра и на температурите в кутията (което за определена част от потребителите, мен включително, е от не малко значение).

За да не отегчавам четящите, ще спра да се впускам в подробности, и ще отговоря на основния въпрос на обикновения потребител:

КАКВА памет да си взема?

Значи: ако сте с DDR3, търсете DDR3, ако сте с DDR2, значи DDR2 е целта ви, НО има няколко стъпки които не е добре да пропускате преди да закупите RAM памет:

1. Коя памет да взема?
Има капризни дъна (дънни платки): може да имате DDR3, да си купите DDR3 и компютъра ви да "не изгрее".
Защо? Конкретната версия на BIOS на дънната платка, позволява дъното да поддържа определи видове (не типове, а видове) памет.
В много от случаите компютрите които не палят с дадена памет запалват с нея ако се ъпдейтне BIOS-а до последна (или по-нова) версия.
Добре е да проверите в сайта на производителя на дънната платка дали харесаната от Вас памет се поддържа от конкретното дъно.

2. Колко е максималната памет която мога да "сложа"?
Това зависи от модела на дъното, но и от сокета и процесора (в много случаи и от чипсета).
В 99% от случаите в официалния сайт на производителя на дънната платка изрично е упоменато колко максимално памет може да се монтира (както за обем, така и за скорост), но има редки изключения, като например за лаптоп НР в сайтана модела пише максимум 8GB, но в сайта на Интел (производителя на чипсета и процесора) пише че поддържа 16GB, в следствие на което лаптопа без проблем си поддържа 16GB (в момента от него пиша и е с 16 RAM от месец).
В други случаи (например чипсет G41 на сокет 775 дънни платки) пише поддръжка на 8/16ГБ RAM, което обаче не може да се постигне, защото при слагане на такива обеми компютъра забива, зацикля, не ще да пали и т.н - после виждаш с мъъънички много ситни букви че тези 8/16 RAM всъщност могат да се постигнат само с определен модел RAM памет, който обаче не се предлага никъде, та: проверката на сайта на производителя на дънната платка е задължителна!

3. На каква скорост да си взема?
Както писах по-горе: Мегахерците не са от решаващо значение за производителността, но ако имате памет на 1600, е добре да търсите памет със същата (или по-висока) скорост, стига тя да се поддържа от дънната платка.

4. Ако 2 памети са на различни скорости мога ли да ги ползвам?
Да, скоростта която е обозначена на RAM паметта индикира нейната максимална честота - т.е памет на 1600 може да върви и на 1333 и на 1066, това че е на 1600 означава, че това е фабричния "таван".
Ако сложите 2 памети на различни честоти, ще "вървят" на честотата на по-бавната - т.е ако едната е на 1333МХз, другата на 1866МХз и 2те ще работят на 1333МХз, което няма да е особена загуба, защото ако 1866-цата е с фабричен тайминг 10, на 1333 ще свали автоматично тайминга на 7 или 8 (според паметта).

5. 2х4ГБ или една 8ГБ? (например)
Зависи. Принципно 2х4ГБ ще работят на дуал чанел достъп - т.е 128 битов достъп, който е (не)осезателно по-бърз от сингъл чанел (64битов достъп до паметта). В реални условия нормален потребител не би забелязал разлика за ежедневните задачи които изпълнява компютъра.
Реално това зависи от слотовете памет на дънната платка - платките в по-ниския клас имат по 2 слота за памет - ако сте с такава платка по-добре вземете сама 8-ца за да може по-натам ако решите да добавяте още памет, да имате свободен слот, в останалите случаи е по-добре да са 2ка памети, за да се възползвате от макар и минималното предимство на 128 битовия достъп до процесора на дуал чанел конфигурацията (има определени интелски платформи с трипъл чанел, но няма да се впускам в подробности).

В общи линии - това е, оставям темата отворена за въпроси и отговори, защото вероятно ще изникнат допълнителни питания, или може да съм пропуснал нещо (идеята не беше да става ферман, но няма как да пропусна някой пояснения).
Вие сте :)
Аватар
ddragon
Site Admin
 
Мнения: 691
Регистриран на: 22 Дек 2011, 22:27
Местоположение: София
skype: sofiacomputers

Компютри, монитори, лаптопи | Тонер касети | Портал за недвижими имоти | Портал за Туризъм: безплатни обяви за почивка


Назад към RAM памети :: Ревюта, мнения и впечатления.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron